Att köpa rätt cykelsits

Som småbarnsförälder vill man gärna kunna göra så många aktiviteter som möjligt med sitt barn. En av dessa aktiviteter kan vara utflykter med cykel. Som tur är, behöver man inte vänta tills barnen är gamla nog att kunna cykla långa sträckor själva. En cykelsits löser problemet, och kan i princip börja användas när barnet kan sitta upp själv och har tillräckligt starka nackmuskler.

Men hur köper man egentligen rätt modell? På marknaden idag finns många modeller, alla med olika detaljer som skiljer dem åt. Till exempel kan man titta på fotskydd, bekvämlighet och sätets lutning. Samtidigt som man väger in dessa faktorer, vill man givetvis också ha priset i åtanke. Kort sagt kan det vara en ganska snårig djungel. I den här texten benar vi ut det viktigaste man bör känna till när en cykelsits ska inhandlas.

Det du bör känna till

  • För barn mellan 1 och 5 år. Cykelsitsar generellt är till för barn mellan ungefär 1 till fem år. Frontmonterade cykelsitsar brukar användas för lite mindre barn, ca 9 månader till 2 år.
  • Front- och bakmonterad. Man brukar tala om två olika typer av sitsar – front- och bakmonterad. Som nämnt ovan är frontmonterade till för lite mindre barn, medan bakmonterade kan passa såväl små som stora. Huruvida den är placerad fram eller bak på cykeln kommer med ett antal för- och nackdelar. Med en frontmonterad cykelsits är det till exempel lättare att kommunicera med barnet under färden.
  • Olika modeller har olika för- och nackdelar när det kommer till säkerheten. Jämför dem noggrant.

Innan du köper

Innan du börjar leta efter rätt cykelsits till dig och ditt barn, finns det ett par frågor som är bra att ställa sig och att svara på:

  1. Är ditt barn stort nog för att kunna bära en hjälm som passar huvudet bra?
  2. Har din cykel kapacitet att bära en cykelsits?
  3. Vilket typ av fäste passar din cykel? En del sitsar monteras till exempel på pakethållare, medan andra fästs direkt på ramen.

När du sedan börjar leta efter rätt cykelsits är det bra att låta det ta tid. Kolla noga efter recensioner, omdömen och vad modellerna kostar hos olika butiker.