Sju saker du inte kände till om Dr Martens

Sju saker du inte kände till om Dr Martens

Dr Martens skor har en gedigen historia. Från att ha uppfunnits av en tysk läkare, blev det senare en ikon för punken. Kanske har du burit dem någon gång, eller så har du sett någon som har gjort det. Men hur mycket vet du egentligen om dem? Här listar vi ett antal fakta du troligtvis inte kände till.

  1. De första skorna lanserades den första april år 1960.
  2. Dr Martens skor uppfanns av en tysk läkare. Idén kom till honom efter att ha blivit skadad medan han åkte skidor i sina militärkängor. Han skyllde skadorna på kängorna, och tyckte dessutom att de var riktigt obekväma. För att göra idé till verklighet, gick han ihop med R. Griggs Group Ltd, ett brittiskt bolag, som kom på namnet och som dessutom lade till de gula sömmarna.
  3. Ursprungligen var de tänkta för arbetarklassen. Ett par hållbara och prisvärda kängor. Så blev också fallet i hög grad, men de skulle också komma att bli en del av skinhead-stilen. Sedermera blev det också basingediens i stilar som goth och grunge och andra subkulturer.
  4. Att Dr Martens skor har blivit så populära menar många är tack vare Pete Townshend, gitarrist i The Who.
  5. En hel låt, med framträdande, tillägnades skorna i den klassiska, brittiska tv-serien The Young Ones.

  6. Påve John Paul II lät sy upp två anpassade par för honom, i vitt.
  7. Till följd av sjunkande försäljningssiffror flyttade man produktionen från England till Thailand och Kina år 2003. Den ikoniska stämpeln Made in England, på sulan, fick därmed tas bort.

    Ett år senare skulle dock en fabrik i England återuppta verksamheten. Det är den fabriken som är ansvariga för Made in England-line än idag. De Dr Martens skor som har den klassiska stämpeln är alltså tillverkade här. Samtidigt får man vara beredd att ta fram plånboken – att köpa skorna härifrån kostar ett antal tusenlappar. Men så är de också handgjorda enligt det ursprungliga sättet att göra det.

  8. Deras ”Bouncing soles” är motståndskraftiga mot bland annat fett och olja.

Kände du till något av detta?